Hundskolan-foto

Återigen blir jag betagen av Ekeströms tankar kring hundar och hundars fostran. Den gamla, men då helt nytänkande slagdängan från 70-talet som myntades av Anders Hallgren (hundpsykolog) om att ”lydiga hundar är lyckliga hundar”, kanske Ekeström skriver om till att ”fostrade jakthundar är lyckligare jakthundar”?

 

För hela boken genomsyras av idéen om att en jaktgalen hund, s.k jaktidiot, faktiskt kan bli en hund som man har en bra relation till, som söker upp en i skogen, som kommer på en inkallning och som man har roligt tillsammans med även utanför jaktsäsongen. Ekeström bidrar till att slå sönder inställningen om att jakthundar inte kan fostras eller att de ska sitta i hundgårdar 24/7. En hund är en hund oavsett vilken inriktning (jakt, bruks, vall, sällskap) den har och de har alla samma grundläggande behov.  Tilltalande inställning!

 

I bokens första kapitel får vi som läsare en inblick i hur vi kan förstå hunden genom att läsa deras signaler och kroppsspråk. Detta både vad som gäller i mötet med oss människor men också i mötet med andra hundar. Att kunna läsa hundens signaler är en viktig grund för en bra fortsättning där vi vill ha kontakt och en god relation med hunden, men även hur detta hänger samman med jakten. De många fotografierna i boken illustrerar och tydliggör vad Ekeström menar.

 

Boken leder oss vidare till vår egen roll som hundförare och vad det innebär med ett gott ledarskap. Ekeström poängterar också betydelsen av att leka med sin hund och på så vis vara en god ledare som det händer roliga saker kring. En sådan person vill man ju vara nära.

 

Givetvis innehåller boken ett kapitel om hur man ska lägga en bra grund när man har fått hem sin valp. Här finns många bra och handfasta tips! Detta leder oss sedan till jägarens största utmaning-inkallning! Även här medföljer många handfasta tips och förklaringar till varför vissa övningar är viktiga i grunden, för att i framtiden få till bra inkallningar och en bra kontakt med hunden. Dessa övningar är enkla att begripa och utföra.

 

”En fungerande inkallning på en jaktmaskin. Bättre känsla finns knappast för en hundförare”

 

Utöver detta får man som läsare en mängd tips på bra aktiveringar som är nyttiga och stimulerande för hunden, men även varför de ska utföras.

 

Då Ekeström själv är erfaren jägare och hundförare av jakthund, kan man tro att boken endast vänder sig till jägare men jag vill nog påstå att alla hundägare får ut väldigt mycket bra av att läsa denna bok. En hund är som sagt en hund oavsett vad den är avlad till att göra. Ekeström är dessutom ingen färsking i hundbranschen, man kan nog påstå att han vet vad han talar om.

 

Boken får mina starkaste rekommendationer! Själv tänker jag rensa bokhyllan från alla gamla hundböcker jag har, då jag har insett att det räcker med en-Hundskolan av Peter Ekeström. TACK!

Fotot är lånat från Settern förlag som även ger ut och säljer boken.