Foto-Jakt på vildsvin

Foto: Lånat från Bokförlaget Settern

När jag som ung hagelskytt jagade rådjur med pappa på vännernas gård nere i Småland fick jag en brenneckekula i fickan. ”Det är inte lagligt, men du måste ha den ifall det kommer vildsvin”! På granngården fanns nämligen ett vildsvinshägn och det var många smitningar därifrån. Vi såg dem aldrig då men pappa sa att han hade hört ett grymtade.

Idag är jag på samma gård och jagar med min son och på gårdens marker finns nu en väletablerad vildsvinsstam. Där har vi upplevt fantastiska vildsvinsjakter med kunniga vildsvinsjägare och duktiga hundar.

Så, jag har vuxit upp med en generation duktiga jägare men som inte har kunskap om hur man jagar vildsvin. Nu delar jag jaktupplevelser med min son, som går ett jaktgymnasium där han får ganska god kunskap om vildsvin och vildsvinsjakt. Men den största delen av jägarkåren är äldre än min son och behovet av att lära sig hur vildsvinen fungerar och hur man på bästa sätt jagar dem är stort. Det är därför mycket välkommet med denna bok av Peter Ekeström.

Trots att detta fascinerande djur, idag är väletablerat i stora delar av landet, finns många funderingar kring hur de lever, vad de äter, hur de sprider sig och hur man på bästa sätt kan jaga och förvalta det. Aldrig har vi hört så många myter om något annat djur som om vildsvinet. Myter som Ekeström genom boken så tacksamt tar död på.

För en lyckad jakt och förvaltning av ett djur behövs kunskap om det. Ekeströms bok ger oss läsare en grundläggande kunskap om vildsvin, vilket jag är övertygad om, kommer att förbättra jaktlyckan på detta vilt.

I boken beskrivs olika former av jakt på vildsvin. Där får läsaren ta del av de olika formerna av vildsvinsjakt, men även när och hur de olika formerna ska bedrivas. Utöver detta får man som läsare många praktiska och handfasta tips att tänka på för en effektiv jakt.

Ekeström delar väldigt generöst med sig av den erfarenhet och gedigna kunskap som han genom många år av aktiv vildsvinsjakt, men även många år som jakthundstränare, har samlat på sig.

Det är ju lite speciella utmaningar man som vildsvinsjägare, med eller utan hund, står inför och jag är övertygad om att boken bidrar till att ge jägare lite bättre förutsättningar för att lyckas med jakten av vildsvin.

En hundförare som störtar in mot ett fast stånd i hopp att snabbt komma till skott, ger samtidigt hunden ett enormt stöd i ryggen. Det får hunden att gå in närmare mot vildsvinet, vilket direkt ökar skaderisken vid ett utfall.”

Så, avslutningsvis konstateras att innehållet i boken ger oss jägare en bra bild av vildsvinet, vildsvinsjakt och vildsvinshundar. Boken ger nya vildsvinsjägare en bra bas att stå på inför kommande vildsvinsjakter, men jag är övertygad om att boken har mycket att tillföra även till de som redan har jagat vildsvin en del.

Kan hända är denna bok ett bra komplement till avklarad jägarexamen, eller som en perfekt present till den erfarna jägaren som man redan köpt termos, vantar, ryggsäck och annat jaktligt till.

Boken får mina starkaste rekommendationer /Sanna Graan

Boken ges ut och säljs av Bokförlaget Settern