Nu har jag varit knappt en vecka i fjällen med jaktkompisar. Som vanligt är det helt underbart att vara i fjällen. Denna vecka har det dock varit mindre fokus på jakt beroende på lite olika anledningar och mer fokus på att fiska, vandra, plocka kantareller och hjortron.

Första dagen jagade vi i närheten där vi bodde. Bästa fjällguiden var med och agerade både jaktguide och hundhållare. Vi såg endast en ripa och den fick glatt flyga vidare. Bella var med och gick i koppel runt midjan på mig förutom då jag skulle vara skjutredo då fjällguiden höll henne. Det funkade strålande. När vi sen satte oss för lunch-vila så kunde jag binda henne i ett träd, sätta på ett täcke och där satt hon och kopplade av och höll sig lugn. Det är viktigt att även den biten funkar. Hon är fantastisk denna lilla hund.

vardofjäll

I fjällen ska man ju helst jaga med stående fågelhundar men en del jagar med stötande hundar och det skulle kunna funka med Bella. Men då vi snart ska starta jaktprov ville jag inte uppmuntra det. Jag ska ju inte  använda henne till fågel utan till klövvilt. Det är nyttig träning för henne att bara hänga med och lära sig att sig sköta sig ändå. Hon kommer snart få jaga.

Efter den dagen blev det några dagar med fjällvandring och fiske. Det är ju helt galet underbart i fjällen måste jag säga.

Som vanligt hade vi tur med vädret och vi hade härliga stunder på fjället där vi lagade mat på ”jägarpannan” över öppen eld. Glömde att vi kunde ha grillat någon av de öringar eller rödingar vi fångade. Det får bli nästa gång.

myren

Jag hade tagit med mig det vildsvin jag sköt tidigare och en kväll grillade jag ryggbiten av den och bjöd på. Säkert lite ovanligt att äta vildsvin i fjällen men det smakade gott även där.

grillar

För mig som nästan endast fiskat gädda och abborre känns det lite exotiskt att fiska röding och öring.

sanna fisk

 

b och b

Sista dagen drog jag ner till Kittelfjäll för en kortare jakt med några bekanta. Settrar och vorsteh bjöd på ett fantastiskt hundarbete och tre ripor föll. Dock kan inte jag skryta med att ha fällt någon. Men man får glädjas åt andra.

s och b

Nu är vi hemma igen och får njuta av fina minnen och får se fram emot höstens kommande jakter. Även detta år får jag bjuda på att bli retad av min man för att jag kommer hem utan ripa. Men med mig i bagaget har jag i alla fall hembakat tunnbröd, rödig, öring, kantareller, souvas och ett glatt humör. Hjortronburken var dock tom. Jag hittade lite men det kokade jag sylt på där uppe och gjorde en god efterrätt på. Galet gott!

Nu får jag tacka den fantastiska ”Fjällmannen” som bor där uppe och som lånar ut boenden till oss sörlänningar. Så fantastisk tacksam. Tack alla andra som deltog på resan. Så tacksam över att få denna möjlighet.

Nu ser jag fram emot sista helgen i september då jag återigen drar till fjälls för ripjakt. Men då på ett helt annat ställe och på ett helt annat sätt med Evelina i Ljungdalen och Joy Event.

Lyxigt att kunna unna mig detta. Hoppas att då kunna få tyst på den retande maken.

Nu börjar jag även spana efter lämplig stående fågelhund att utöka familjen med. Inom ett par år är det dags för den utmaningen. /Sanna