Äntligen är han på plats den lilla stående fågelhunden (engelsk setter)! Så länge som jag har funderat, tänkt och planerat. Det var på gång redan förra året men jobb i Sollefteå gjorde att jag fick avstå valp då.

Falcsagans Go Milton, engelsk setter!

Det är som en dröm som har uppfyllts om än med viss vånda. ”Det är sååå svårt med stående fågelhund”, ”Det är sååå krävande hundar”, ”Det är mycket avancerad träning som krävs”….. Sånt har jag alltid fått höra och det har hållit mig tillbaka. Annars har jag barndomsminnen från när jag och mamma sitter vid köksbordet och bläddrar i en bok om fågelhundar. Mamma drömde om en pointer och jag fastnade för settrarna. Förmodligen för att jag växte upp med korthåriga taxar (mammas val). Jag ville ha ett annat hårlag. Men visst har jag funderat på pointer också.

Efter någon form av 40-årskris, bestämde jag mig för 5 år sen att testa ripjakt i fjällen. Så jag köpte en ripjakt hos Evelina på Joy Event. Hade en fantastisk upplevelse där med henne och hennes duktiga settrar. Efter det har jagat ripa varje år en eller två gånger varje höst. Under den resan bestämde jag mig för att köpa en egen stående fågelhund. Om andra klarar det så borde även jag klara det. Många hundar och utbildningar bakom mig!

Så, nu klaffade allt och jag fick hämta hem vår lilla stjärna i lördags. Fick tag på uppfödare som är rena drömmen- Falcsagans kennel. Margareta och Åke som bor endast 15 mil från oss och som har egen mark med fågel och erbjuder kurser och träning för sina valpköpare. De har tagit fram många bra hundar och säljer hundar över hela Sverige men även till andra länder. Efter ett besök hos dem förstod vi hur duktiga de är och det känns helt rätt att köpa valp från dem. För, trots att jag har tränat många hundar är detta med stående fågelhund nytt för mig och jag vet att jag kommer behöva hjälp.

Bedårande

Så wachtelhunden Bella fick plötsligt, helt ofrivilligt en lillebror. Hon är så snäll och tålmodig men säger ifrån på ett bra sätt. Hon var skeptisk till en början men börjar gilla läget nu. Det kommer att bli en utmaning med två jakthundar som jagar på två helt olika sätt men det får lösa sig. Jag har alltid haft svårt att välja mellan olika bra saker och har kommit fram till att livet är för kort för att välja. Man ska göra det man vill och nu ville jag detta!

Milton vill gärna ligga väldigt nära Bella och efter några dagar kunde hon acceptera det.

Så lille Milton kommer att bli ripornas skräck även fast det inte ser ut så just nu! Så liten och söt! Dagarna nu består av att sova, kissa och bitas. Där i mellan mycket gos!

Valpar är mysiga på alla dess vis men det är jakthund jag vill ha. Så lite transportsträcka är det här med valptiden. Jag vill börja träningen nu! Ett av de första stegen är att få honom trygg i bilen för det är där han kommer att få ligga i höst när drevjakterna med Bella drar igång. Vi jagar små såter så det blir inga långa stunder så klart! Mindre såter kanske han kan följa med på senare. Men sen finns ju lilla matte och lilla husse som är delaktiga och duktiga på att hjälpa till med hundarna. Så tacksam för det!

Ripjakten detta år får han dock inte följa med på. Men jag är tacksam över vänner och bekanta som tillhandahåller stugor och hundar. Han får vänta till nästa höst och vi har många bra planer för den redan nu. Jag har lagt en del tid på att kolla olika möjligheter till både fält- och fjälljakt! Möjligheterna är oändliga. Det ska bli så roligt! Spännande fortsättning följer! /Sanna