I bilen på väg upp till Bojtikken utanför Kitellfjäll fick vi höra att det har snöat hela dagen. Det är inget bra att jaga ripa när det har kommit snö innan de har hunnit byta till sin vinterdräkt. Men min sagolika tur med vädret denna sommar infann sig även här. Så vi har jagat ripa i underbara fjäll och i solsken.

Fjällen närmast stugan var avlyst på grund av rennäringen. Men det gjorde ingenting då det i närheten finns så väldigt många andra fjäll. Det finns ju gott om fjäll i fjällvärlden liksom! Vi valde ett område någon mil närmare Kitellfjäll vilket visade sig vara ett mycket bra val. Lätt att ta sig upp och hitta utan att bli helt slut.

Äntligen skulle min son och systerson få jaga ripa efter att de har hört mina berättelser om denna jaktform nu i ett par år. Olles kompis Jossan var med och hon fyllde bilen med sina settrar.

Här är vi på väg uppåt en tidig morgon när dimman lättar.

Första förmiddagen passerade utan att vi ens sett ripa. Men sen plötsligt händer det. Hunden som för tillfället söker står plötsligt i stånd och reser sen en ripa (på kommando, givetvis). Skott avlossas men blir en bom tyvärr. Ripjakten är svår men efter denna upplevelse så var killarna helt sålda. Sen hittade hundarna fler ripor. Flera kullar men även några singelripor. Så jäkla skoj. Ganska snart hade Olle skjutit sin första ripa! Galet roligt, mest för honom men även för mig! Stolt mamma!

Vilken jäkla lyckad dag! Allt hände efter lunchen.

De andra dagarna blev lika lyckade. Sanslöst spännande, roligt och med mycket fågelkontakt. Och i solsken. Lovely!

Så klart är det extra roligt när man skjuter men tjusningen med ripjakt är annars att få se hur hunden arbetar med söket och vid kontakt sen står fastfrusen. Det är så otroligt spännande att smyga sig fram då och sen få höra hundföraren be hunden att lyfta fågeln. Har man upplevt detta så förstår man känslan.

Vi är så tacksamma över att vi fick med oss Jossan och hennes fantastiskt duktiga settrar. Förutom att hundarna var gosiga och trevliga var de otroligt duktiga jakthundar. Det är inte helt enkelt att få till en bra fågelhund men Jossan har verkligen lyckas med detta på all sina tre hundar. Vilken njutning att få uppleva.

Som vanligt blir vikten av skytteträning påtaglig under ripjakt. En del bommar har det blivit men några träffar fick vi in!

Jag fick föra hund själv vid ett tillfälle. Jätteroligt! Självklart ställde hunden fågel och när jag säger åt hunden att lyfta så seglar en orrhöna iväg. Tyvärr bommar jag den!

Här är min lilla Bella med! Jag måste ju träna på att ha henne med trots att det är fågeljakt. Hon är reserv-apportör i fall det skulle behövas.

Så tacksam över att jag får möjlighet att uppleva detta! Jag är ju hejdlöst kär i fjällen och detta med ripjakt. Dessa dagar trillade även killarna dit på detta. Jossan och jag har ju redan gjort det! Tack till Birger-mannen i fjällen, som så generöst tar emot oss som gäster.

Stort tack!

Tack även till Jossan som gjorde oss sällskap och lät oss uppleva ett fantastiskt hundarbete. Det är en upplevelse att få jaga med så duktiga, lyhörda och väldresserade hundar!

Nu är det dags att ladda om för lite jobb och snart lite älgjakt i Västerbotten igen!

Tackar fjällen för nu! /Sanna