Jägareförbundet Uppsala bjöd in till kretsrådsträff förra veckan. Den träffen avslutades med att Dan Eriksson berättade om när han under blev jakt blev skjuten av en jaktkamrat. Det var så nära att han inte överlevde. Det är otroligt att han ändå själv förstod hur allvarligt detta var och vidtog åtgärder för att stoppa blödningen. Undrar hur många som skulle ha den förmågan. Att lyssna på denna fascinerande berättelse fick oss alla att verkligen tänka till en extra gång på det här med säkerhet i samband med jakten. Läs mer om föredraget här!

Idag ska jag utifrån min roll i länsföreningens styrelse besöka en av våra jaktvårdskretsar. Där ska jag berätta om vad som händer inom förbundet kommande år men även om kvinnligt nätverkande-JAQT och varför det behövs. Ja, varför behövs det egentligen? Eller behövs det? Varför? Åsikterna är många kring detta och det finns många kvinnor som inte tycker att det behövs. Jag tillhör en av de som tycker det. Än så länge. Förhoppningsvis kommer det på sikt att inte behövas. Det är den dagen då kvinnliga jägare är lika accepterat och vanligt som manliga jägare. Kanske när vi ser varandra som bara jägare oavsett kön.

För mig har verkligen JAQT och annat nätverkande varit avgörande i mitt återinträde i jakten. Jag har varit med om händelser under jakten som faktiskt gjort att jag mer eller mindre slutade med jakt. Konstigt nog är det såna händelser som påverkar mest trots att många fler upplevelser har varit positiva. Konstig ändå!

Nästa helg blir det harjakt i Rasbo och det ser jag fram emot. Hoppas att få njuta av sjungande drevskall i skogen. Att jaga hare med stövare, är en av de jaktformer min morfar alltid pratade så gott om. För många år sedan, när mina barn var små var jag med om en fantastisk harjakt med en hamiltonstövare. Efter ett par timmars drev kom den vita skogsharen i mitt pass och jag fick skjuta. Min pappa som var med hade haft den hos sig flera gånger men han lät den passera och förstod att den skulle komma förbi mig. Det gjorde den ju!

rävlock

Kanske skulle man ge sig ut och locka lite räv? /Sanna