Kretsen här ute, Danmark-Funbo-Vaksala JVK bjöd idag in kvinnliga medlemmar till jakt på vildsvin i Funbo. Vår förre ordförande Janne lånade ut sin mark och stod för ett crew med medhjälpare. Tack så mycket för det! Syftet med JAQT är att stötta kvinnliga jägare in i jakten, hjälpa till med nätverkande samt skapa jakttillfällen till dem som saknar egna. Jag har nätverkat en del och de anmälningar som kom in först var tjejer som jag känner och som är erfarna jägare. Så då tog jag tillfället i akt och bjöd in nybörjare eller de som är nyfikna att testa på. Superskoj! Sammanlagt var vi 6 skyttar och fem nybörjare.

Foto: Lea Kinnunen

Första såten släppte Katarina och Nicklas sina duktiga hundar från två olika håll. Ganska snart fick den ena upp och vi fick höra han skälla på vildsvin som även Nicklas hann skymta. Det var riktigt spännande ett bra tag! Hunden som släpptes där jag och Lea satt fick inte upp något i närheten. Men proffs som han är drog han längre repa och fick upptag på grannmarken. Där skällde han väldigt länge. Det flyttades lite men höll sig ganska fast.

Foto: Lea Kinnunen (som är på fotot med mig).

Efter ett par timmar var tårna kalla och vi bröt för lunch. Ståndskallet fortsatte hos grannen och vi fick tillstånd att gå in där.

Men först grillad korv i Jannes fantastiska kåta. Jäklar vad skönt det var med värme!

Jag blev lite orolig över att de nya skulle bli avskräckta av kylan men det var ändå spännande så de kämpade på.

Efter korven åkte två tjejer med Nicklas bort till grannen för att smyga på vildsvinet som hunden skällde på. Spännande för dem men svårt att smyga i denna snö så de lyckades inte komma åt grisen ändå!

Under tiden fick vi andra ge oss ut i den underbart vackra skogen igen. Nu med fina halsdukar som Sanna från Sanna J jaktkläder delade ut.

Foto: Sanna Johansson

Katarina gick med Viktor som fick upp och skällde och drev i ganska lugnt tempo upp mot passlinjen. Så det var väldigt spännande där ett tag. Men luriga som vildsvinen är så lyckades denna rackare smita ut ur såten utan att passera någon skytt. Så Janne avslutar jakten genom att meddela oss alla att vi får åka till ICA och köpa skinka istället!

Efter en bra jakt tyckte Viktor att vi alla kunde gosa lite med honom.

Gillar att jakthundar är skarpa i skogen och gos-pluttar när det inte är jakt!

Foto: Sanna Johansson

Återsamling vid gården och dagen sammanfattades som väldigt lyckad trots att vi blev utan byte.

Tacksam över att ett medlemsskap i Svenska Jägareförbundet ger oss denna möjlighet och som även bjöd på fina kepsar idag. Tackar Janne för lån av mark och crew och tack Katarina och Nicklas med hundar och tack alla erfarna jägare som jag lärt känna genom jakten och tack alla ni nya som kom. Hoppas verkligen att vi ses igen! Extra kul att min dotter Moa var med oss idag tycker jag också! Ni får gärna höra av till mig om ni har frågor eller funderingar om jakten.

Här är hela gänget! Fotat av Janne Bergmark

På en annan gård i närheten var sonen Olle med vår hund Bella och gick som hundförare. Hon har drivit dovhjortar och haft en bra jaktdag. Skönt att vi alla har fått jaga denna sista helg med hundjakt! Känns sorgligt att det är över. Men, men, tiden går ju fort!

Till våren är det dags för jaktstigar och annat roligt skytte! Så vi ses på skjutbanorna! Eller kanske i en vak-koja?

Tack för idag! /Sanna