Torsdag till söndag var det ripjakt i Ljungdalen för min del. Samåkte med tre andra tjejer upp till detta underbara ställe! (Bella fick stanna hemma denna gång och umgås med Lill-matte). Det var tre år sedan jag var där via Evelina som driver Joy Event https://joyevent.se/. Där finns Evelinas underbar stuga mitt på fjället och jaktmarken. I anslutning till den finns en stuga med vedeldad bastu som ligger vid sjön. Lovely!

Foto: Evelina Åström

Så i denna härliga stuga bodde vi, sju tjejer och tre settrar. Vi alla var väldigt taggade på ripjakt. Evelinas hundar är väldigt duktiga på detta! Ingen av oss hade dock räknat med att det skulle bli kraftig blåst och snöfall. Vi hade tänkt oss vackra höstfärger och sol. Men vi fick tänka om och rusta oss för detta hårda väder.

Foto: Inger Nordholm

Redan efter 45 min in på första dagens jakt stod hund för ripa. Underbart att få göra en ansmygning när hunden står frysen i position. Men riporna har fortfarande kvar sin bruna fjäderdräkt så när det kom snö blev de väldigt skygga och lyfte ca 100 meter ifrån oss. Trist! Vi hade dock många fina stånd av hundarna och många ripkullar under dagen, men ingen kom till skott på de lättflygda riporna. Men vi fick njuta av trevligt sällskap, duktiga hundar, vacker natur och fantastiska ripor. En hel del renar mötte vi också!

Kvällen blev sen en njutning. Fjällröding till middag, bastubad och sprakande brasa. Fantastiskt!

Foto: Evelina Åslund

Jaktdag 2 var vädret än sämre. Snö, regn och blåst. Riporna lika lätta på vingen. Men bra arbete av hundarna och ett par skott fick avlossas. Men riporna flög glatt vidare denna dag.

Så trots detta dåliga väder var dagarna superbra. Det är en njutning av få uppleva duktiga stående fågelhundar arbeta. Det är en njutning att få jaga i den underbara fjällmiljön och allt vad det innebär. Evelina är en mycket gedigen och kompetent jägare med en enorm erfarenhet av ripjakt och fågelhundar och jag är så tacksam över att få möjlighet att ta del av detta.

Längtar tills jag går med egen stående fågelhund!

Nu ser jag fram emot att se Evelina tillsammans med Peter Ekeström (Dogworks) i Jaktliv SVT i början av 2019. Två av mina förebilder när det gäller jakt och hundträning. Hur bra blir inte det?

Stort tack Evelina på Joy Event med duktiga hundar. Stort tack alla andra trevliga tjejer som var med och stort tack Ljungdalen för allt det vackra!

Måste ändå erkänna att det faktiskt vore kul att få skjuta en ripa någon gång! / Sanna