Att själv känna en ”passion för det vilda” gör att det pirrar lite extra i magen när pärmarna till Helena Lyckoskogs nyutgivna bok med just titeln ”Med passion för det vilda” öppnas. Ledorden på pärmens framsida ”jakten-hundarna-maten” ger läsaren en hint om vad som komma skall. Detta är Lyckoskogs första utgivna bok och redan inledningsvis har författaren lyckats sätta ord på det där magiska, passionerade och vackra som jag, liksom många andra jägare, känner igen och strävar efter att gång på gång få uppleva men sällan finner orden till att beskriva för den oinvigde. Inledningsvis beskriver författaren sin dragning och lockelse till naturen och hur detta har lett henne in på jakt.

Boken har ett väldigt smakfullt innehåll. I de första kapitlen får läsaren tips på bra övningar och vad man ska tänka på när man formar sin hund från valp till jakthund. Traditionellt är just jägarkåren inte de som toppar listan på hunduppfostran och här kan du som läsare (jägare) få många matnyttiga tips på hur du lägger en bra grund och vad du ska göra för att få en bra lydnad i skogen men även hur du ska kunna förebygga skador för din hårt arbetande jakthund. Är du en person som tillbringat mycket tid på en brukshundklubb kanske just detta kapitel inte ger dig så mycket, utan då kan du gå vidare till kapitlet där alla jakthundssorter presenteras. Läsaren får här en inblick i vilka grupper av jakthundar som finns och vad de används till.

I nästkommande kapitel får vi läsare en stor inblick i det ack så viktiga momentet viltspår. Här framträder författarens kompetens tydligt och hon delar generöst med sig av den och förmedlar samtidigt vikten av att som jägare måna om viltvården och respekten inför de vilda djuren i vår natur. Att lära sin hund gå viltspår är, förutom en stimulerande aktivitet för hunden, en god samhällsinsats. Det är dessutom roligt att göra saker tillsammans med sin hund.

Detta får vi sedan höra mer om i kapitlet där jägare i Sverige berättar om relationen till sin jakthund. Här framträder den förändrande bilden av jakthunden tydligt mot hur det var förr. Med värme och kärlek får vi berättelser om hur jägare och hund samarbetar i skogen för att sedan dela ett familjeliv på hemmaplan. Det blir inte en dålig jakthund om den får bo inne med familjen och tränas i grundlydnad!

Boken leder oss sedan vidare in på en kort presentation av våra svenska djur i skogen. Är du nybörjare i ämnet har du en del att hämta här. Du som erfaren jägare kan även snappa upp en hel del kunskap om våra svenska djur. Det var kanske många år sedan du tog din jägarexamen?

Trots denna passion för naturen och det fina samarbetet med jakthunden så går ju ändå jakten ut på att fälla vilt. Lyckan med det är mycket men en del är ju faktiskt att man får mat med sig hem. Lyckoskog delar med sig av några recept och de är enligt mig lite utanför de traditionella ramarna. Här presenteras recept på annat än bara stek, kokt potatis och sås även fast det också är väldigt gott!

Lyckoskog avslutar sin bok med att beskriva En jägares ansvar. Här vill hon återigen poängtera vikten av viltvård och ger en beskrivning av hur hon på hemmaplan vidtar vissa åtgärder för att underlätta för djuren i det vilda. Om inte annat påminns vi om vikten av att övningsskjuta regelbundet.

Lyckoskog lyckas verkligen förmedla sin passion för det vilda. Allt från när hon som barn åt matsäcken vid sjön, under fisketuren med sin pappa, till en nylagad stek från egenskjutet vilt. Det är inspirerande att läsa hennes beskrivning om hur naturintresset lett vidare till ett hundintresse som i sin tur lett in på jakt och allt vad det innebär. Det är en njutning av ta del av detta, att ta del av alla vackra foton, att ta del av mångsidigheten med jakt.

Är du själv jägare kommer du att känna igen dig och du kan ta till dig av träningstips och recept. Är du inte jägare kan du njuta av vackra bilder men också få en inblick i vad det är som gör att en stor del av den svenska befolkningen ägnar sig åt detta, ibland omdiskuterade  fritidsintresse och vad det är som får oss att gå upp tidigt för att rasta hundar, sätta oss i skogen, att lägga mycket av fritiden i skog och mark, att gå i skogen och skvätta ut blod och dra viltdelar, att sitta i ett jakttorn i flera timmar och vänta. Kanske får du dina svar av boken?

Styrkan i boken är att Lyckoskog lyckas förmedla det fina och genuina med jakten. Att jakt inte bara är att gå ut i skogen och skjuta djur för att mat med sig hem. Innebörden i att en jägare faktiskt är en djur- och naturvän: ” Jag har även ett genuint intresse för viltvård, vilket också är en av anledningarna till att jag blev intresserad av jakten. Det kan för många verka obegripligt-att en jägare som skjuter djur också är intresserad av djurens utveckling och välmående-men det är en oerhört stor del av innebörden av att var jägare” (sid 8).

Kanske är det just detta citat som gör att en önskan väcks i mig. En önskan om att alla nyexaminerade jägare ska läsa denna bok som ett komplement till all den andra kunskap och fakta jägarexamen ger.

Utöver allt detta är det värt att nämna att boken gör sig mycket bra som en ren njutning att sitta med i soffan och bläddra i, gärna med en kopp te.

 

med_passion_for_det_vilda_mockup-510x513

Bilden är lånad från Klickerförlaget som är det förlag som har gett ut boken och där du kan köpa boken.

Boken kan även köpas på Ad Libris.

Susanna Graan Östlund