Då var jaktprovet i unghundsklass avklarat då. En ny och nyttig erfarenhet för oss. Trots att jag och Bella inte blev godkända (snyft) så var det en fantastik dag. Vi fick gå i en grupp om tre ekipage och vi hade turen att få gå med Alex och Bellas kullsyster Wilma. Kändes tryggt att gå med någon vi känner. Med oss gick Andreas från Örebro. Både han och hunden var mycket trevliga.

Vi var i Skänninge utanför Linköping. Alex sambo och mina båda barn var med som hartrampare vilket också var trevligt. De var duktiga trampare och fick upp sammanlagt 10 harar åt våra hundar.

fältet

Syftet med att domaren vill se hundarna driva hare är att höra skallet, se sökförmågan, se förmågan att följa spår.

När jag släppte Bella på haren så satte hon inte nosen i backen ens. Hon hade fokus på de roliga fåglarna som flög runt oss. Hon fattade ingenting! Jag visade på spåret och hon tittade efter fåglar. Så det blev inget drev. Samma sak med hare två. Fick chansen på hare 3 och då fattade hon. Följde spåret och drev med sitt härliga skall-men alldeles för kort! En till hare dök upp och jag tror att den störde henne lite. Hon bröt drevet och kom tillbaka. Domaren hade ju sett lite talang i henne och vi fick chansen på en 4:e hare. Tyvärr tog inte Bella den chansen trots att hon följde spåret en kort stund. Sen dök fåglarna upp igen och dem drev hon med skall. Jaha, jag har en drivande fågelhund! Det är något nytt!

var är haren

I rapsen fanns det gott om hare.

alex skickar

Alex skickar Wilma på en hare och Wilma drev två harar med skall och fick fina poäng. Så himla skoj och man blir ju lite stolt även över syrran.

Efter harmomentet bröt vi för lunch. Skönt att vila efter att vi hade samlat på oss 11 km trampande på fälten.

skickar bella

Här kan ni se att Bella håller huvudet högt trots att jag försöker visa på harspåret. Lite trist då Bella har varit grym på detta. Men det är svårt med unghundar då de är väldigt ojämna i sitt beteende. Så inget godkänt harprov för oss vilket innebär att hela provet är icke godkänt.

Fick ändå lite revansch på de andra momenten. På det fria söket gjorde Bella ett bra jobb och fick 7 p av 8. Momentet att visa att de kan simma fick Bella 8 p av 8. Momentet med skott fick hon 8p av 8 och på förighet fick hon 8 p av 8 möjliga. Så just de momenten är jag väldigt nöjd över. Kan inte låta bli att ändå tänka vilka superfina poäng hon hade fått om hon bara hade drivit hare lite…….

Här är vi i vår grupp där både Wilma och Seth fick 108 p och blev provets bästa hundar. Stort grattis!

jaktprov gruppen

Så trots att jag är lite besviken över harmomentet så spelar det egentligen ingen roll. Bella är ju fortfarande samma underbara härliga hund. Hade varit skoj med ett avklarat prov då det är en fin merit men jag ska ju inte använda henne till harjakt utan till älg- och vildsvinsjakt.

kaos i gruppen

Som ni ser så är ju dessa helt underbara. Det var inte det enklaste att få till en bra gruppbild på tre övertrötta och flamsiga wachtelhundar.

Stort tack till Wachtelhundsklubben Östergötland för ett mycket bra arrangemang. Jag hade en bra och lärorik dag som jag är mycket tacksam över. Tack till Andreas och Alex för bra samarbete i gruppen och tack till vårt sällskap som hängde med som hartrampare. Så kul att både lill-matte och lill-husse till Bella följde med.

Nu ska jag lägga spår (igen) och träna Bella på att ha nosen i backen och arbeta lite långsammare. Ska även försöka få henne att tröttna på fåglarna. Hur man nu gör det…../Sanna

Foton tagna av Moa Östlund (tack för det).