Bilden är lånad av Calazo förlag

När man som jag och många med mig har fått upp smaken för matlagning utomhus, dras blicken automatiskt till denna nyutgivna bok. Titeln, fotot och bokens format lockar och pockar på ens uppmärksamhet. Och uppmärksamhet är just vad man vill ge denna bok.

Med en smakfull och faktabaserad inledning ger författaren Elle oss läsare, en ökad kunskap om de olika varianterna av stekhällar, kunskap i hur man ska få upp en eld, hur man ska elda för att få till bra matlagning, hur man ska sköta och steka in sin stekhäll och en mängd praktiska tips och trix att ha med sig på vägen. Oj, vad matnyttigt (hi, hi) med all denna fakta!

Efter inledningen följer en mängd olika och fantasifulla recept med karaktär av ”slå hål på myter”, ”våga testa”, ”ingenting är omöjligt” och ”hinder är till för att hoppa över”. Här inspireras vi till att gå utanför vår comfort-zone och lämna korv-träsket. Det finns så mycket mer!

Vi bjuds på en mängd spännande recept på förrätter, huvudrätter, olika sorters bröd och så klart en mängd spännande efterrätter. Allt från världens olika hörn och fullt möjliga att tillaga utomhus över öppen eld.

Utöver recepten får läsaren med sig en känsla av det där gamla, det gedigna, det enkla och den fina gemenskapen som matlagning över öppen eld medför. Det är ju sen gammalt, det där med att laga mat över öppen eld. Känslan av det gamla och gedigna möts ändå så smakfullt i boken med det moderna och vågade som att till exempel röka ostron. Wow! 

Elle Nikishkova har sannerligen lyckats med en inspirerande bok. Hon har ett personligt och varmt uttryck och hennes kärlek för matlagning utomhus genomsyras och smittar av sig i boken. Boken som även innehåller många vackra och inspirerande fotografier. Elden och glöden där under stekhällen syns också i författarens charmiga ögon.

Tack Elle för en superhärlig bok. Nu är jag peppad till att laga mat utomhus och jag är väldigt hungrig! /Sanna Graan Östlund 

Boken kan köpas här