Våra fantastiska uppfödare bjöd in till en jaktträningskurs förra helgen. De är så duktiga och generösa och som ny fågelhundsförare är jag väldigt tacksam. När vi kom fram till dem hade flera anlänt och alla hundar släpptes ut för att hälsa på varandra. Jag blev imponerad över hur bra alla dessa hundar funkar tillsammans. Inte ett enda morr eller gruff. Engelsk setter måste vara världens snällaste hundras! På deras tomt stod en låda med duvor inför träningen. Milton stod för hela lådan väldigt länge. De mer rutinerade hundarna hade fattat att det inte var på riktigt. Sötnos!

Han är ståndfast i alla fall!

Först träning hemma på gården och apportmomentet introducerades. Jag har inte börjat med det så det var bra för oss. Milton är ingen naturlig stjärna för apport så har en hel del kvar där. Efter det åkte vi ut på fältet. Där tränades det på reviering, hitta fågel, stå för fågel, uppflog och lugn i uppflog. De äldre hundarna apporterade fågel men det gjorde inte vi. Så klart var det fler moment med lydnad också.

Duktiga hundar! Foto: Margareta Nord

Jösses vilken dag! Jag lärde mig massor och jag är väldigt nöjd med Milton. Han har en enorm jaktlust och ett stort fågelintresse. Han stod fint för fågel och stannade och satte sig i uppfloget (förutom en gång).

Började med lina men tog av den sen
Vackert!

Vi övernattade där och Milton fick umgås med alla uppfödarnas hundar men även flera andra som var på träning. Nyttigt det också. Men han tyckte det var skönt att smita iväg med mig sen och sova i eget rum.

Milton och hans syster
De hade en kull med ljuvliga valpar. Milton fattade inte vad det var och blev rädd för dem. Han vågade inte fram och nosa på dem vid grinden utan backade därifrån. Tönt!

Dag två inleddes på gården med avanceplatta, apport och lydnad. Mycket nyttigt! Sen ut på fält igen. Det märktes att Milton var rätt trött och under regnskurarna fick han ligga i bilen och vila. Men han ville ut till fåglarna ändå.

Kompisen Scott tittar på när annan hund står för fågel
En vuxen duktig apportör
Bira står för fågel. Vackert!
Under träning får man hjälpa till med varandras hundar och det är skönt att alla funkar med alla.

Så, denna träningshelg var helt fantastisk. Jag är så tacksam över att Åke och Margareta så generöst erbjuder detta för alla sina valpköpare. Jag och Milton har lärt oss massor. Jag är så väldigt peppad inför hans fortsättning och så småningom riktiga jakter. Detta med stående fågelhund är jäkligt svårt måste jag säga, men också väldigt roligt! Under helgen gjorde vi i alla fall flera framsteg.

Det är en njutning att se sin hund stå för fågel

Stort tack Margareta och Åke med Falcsagans kennel. Tack alla andra som var med. Det är så roligt att träna och lära känna nytt folk. Jag är också glad, att i dessa coronatider ha ett intresse som utförs i naturen där det går att hålla avstånd. Än så länge har jag dessutom antikroppar! /Sanna