Du har varit en god arbetskamrat, renhund. Över myggrika myrar, i snöstorm på skidor, utan att be om mer”.

Citatet är från en dikt, skriven av Anna Kuhmunen en av författarna till boken. Citatet hyllar den samiska renhunden och säger en del om innehållet i denna bok.

Boken, som är just en hyllning av renägarens bästa vän, men också en berättelse med fakta om hur hunden genom alla tider har använts för att underlätta förflyttning och insamling av renar i den Samiska världen. Titeln-CE är ett nordsamiskt inkallningsord.

Här får vi ta del av författarnas egen erfarenhet av renskötsel och samarbete med vallhunden. De är båda uppväxta med renskötande föräldrar. Deras hjärta slår för traditionen att hålla vallhund i rennäringen och bokens andra författare, Leila Nutti, föder upp lapsk vallhund.

Förutom en beskrivning av hur hunden används i renskötsel får läsaren också ta del av en presentation av olika vallhundraser ämnade för ändamålet. Det är utan tvivel ett tufft och krävande jobb att vara vallhund i Sapmi och vi får ta del av många personliga berättelser och beskrivningar av vad man som renskötare förväntar sig av sin hund. Men även kärleken och den äkta uppskattningen till sin hund berättas det om med värme. Som till exempel, att efter en hård arbetsdag på fjället var det hundarna som skulle få mat först, när man kom hem på kvällen.

Vi får ta del av många äldre personers erfarenhet av renhunden men även hur den yngre generationen tänker. Dessa berättelser tillsammans ger en bild av en levande samisk hundkultur och bidrar förhoppningsvis till en förståelse för renhundens betydelse även idag trots motorisering och modernisering i rennäringen.

Som läsare får vi lära oss om renhundraser som ”Stubbrompa”, ”duhppelahkki” och ”Jokkmokksrasen” och vilka egenskaper olika renskötare uppskattar hos sina hundar.

”Bednagahtes ällobargge ij la gå lahkke” (Som på svenska betyder: ”En renskötare utan hund är inte mer än halv”)

För mig, som verkligen gillar fjällvärlden, den samiska kulturen och framförallt hundar, är boken en ren fröjd att läsa. Man kan gott ha den i knät på kvällarna i soffan och bara bläddra och njuta av alla vackra fotografier. Och drömma! Drömma om att någon gång, kanske möjligen, på riktigt, få uppleva synen av en arbetande renvallande hund.

Boken får mina varmaste rekommendationer. Det var en fröjd att läsa och ta del av alla citat, texter och vackra foton. Boken är utgiven av förlaget Avki AB.

Boken kan köpas här eller av författarna direkt. Anna: silbasiida@gmail.com Leila: leila@vajsas.com

Mer information om boken och återförsäljare finns här.