Under sista drevjakten med min lilla wachteltik gjorde jag en inkallning när vi fått beskedet om att jakten skulle avbrytas. Hon var då i närheten och på väg in mot mig. När hon kom fram till mig, klappade jag om henne och sa sen snabbt ”varsågod” och skickade ut henne igen. De två passkyttar som hade mötts upp för att ta sällskap tillbaka gav mig konstiga blickar. Vi började tillsammans gå över en äng. Efter en kortare (på genomjagad mark) sökrunda kom min hund tillbaka mot mig, då börjar jag springa bort från henne vilket gör att hon ökar sitt tempo för att komma ikapp. Efter lite bus och beröm kopplade henne i farten.

Mitt tankesätt har jag fått genom Peter Ekeströms fantastiska böcker om träning av jakthundar. Den senaste boken med titeln ”Inkallning”, vänder sig till jägare som jagar med löshund. Hans metoder passar dock utmärkt för alla varianter av hundar. En hund är en hund, oavsett specialegenskaper som Ekeström säger.

I boken beskriver Ekestsröm hundens språk och hur vi som förare ska vara tydliga i vår kommunikation med våra hundar. Sedan tidigare böcker känner vi igen Ekeströms grundtankar kring fart emot (korrigering) och fart bort (beröm).  En bra grund att utgå i från för att senare få till en bra inkallning. I kommunikationen med hundar är det svart eller vitt som gäller -inga gråa zoner. Inte massor med prat och ord. Tydlighet! Ja, det låter begripligt och vettigt även fast jag kommer på mig själv med att prata med min hund ibland.

”Mitt råd till alla hundägare är: Plocka bort alla onödiga kommandon. För mig och mina hundar gäller egentligen bara tre kommandon-Nej, sitt och kom” (sida 41).

För alla hundägare är just inkallning en svår och tuff utmaning och detta gäller i synnerhet, oss som har jakthundar. Vi ska ju använda hunden till just det som den är framavlad till att göra -att självständigt söka och driva/ställa vilt. Boken beskriver hur man succesivt bygger upp en relation till hunden som gör att den ska finna vinster med att komma till sin ägare. Boken ger läsaren en mängd bra tips och övningar för detta och förklarar relationen mellan följsamhet och inkallning.

Till exempel beskriver Ekeström, att han innan en inkallningsträning börjar med att lära hunden ”bromsen”. När hunden kan sin broms är det sen lättare att få den kontakt som behövs för att lyckas med inkallningen.

Ekeströms bok innehåller hans tankar kring hundar och hundträning. Den ger också mängder med tips på hur man lägger grunden för en bra inkallning. Hans tankesätt och resonemang är logiskt och tilltalande. Det är lätt att hänga med i hans tankegångar. Däremot vet vi alla att det är svårare när vi sen kommer till att öva praktiskt. Boken innehåller därför också konkreta träningsexempel i skogsmiljö under praktisk jakt.

Boken ger en bra grund i hur hundar fungerar. Från den grunden ger Ekeström sen tips på hur man sakta men säkert bygger upp den relationen som krävs för att få till en bra inkallning. Boken innehåller även flera tips och konkreta övningar på hur man kan träna detta under praktisk jakt. Så, med denna bok i sin mentala ryggsäck, vill jag påstå att du som jägare/hundägare har mycket goda förutsättningar för att lyckas med inkallning av din bästa vän, även när denna gör det som den tycker allra mest om-jaga.

I hundträningssammanhang brukar man prata om hårda eller mjuka metoder. Min uppfattning är att Ekeström står i en egen kategori. Varken hård eller mjuk. Hans metoder är tydliga och logiska! Väldigt tilltalande, om ni frågar mig.

Det är väl ingen slump direkt att det just är Peter Ekeström som tillsammans Evelina Åslund Bäck är programledare för SVT:s TV-program ”Jaktliv”.

Boken får mina starkaste rekommendationer! /Sanna

Inkallning

Boken är utgiven 2019, av förlaget Settern

Foto är lånat från förlaget.