Inbjuden som hundförare hos Janne och jag tog med Bea och Lansa.

Foto:Bea

Första såten inleddes med ett par rådjursdrev. Sen var det lugnt och inga grisar låg på det vanliga stället. Börjar misströsta lite! När det är ca 100 meter kvar till passlinjen bryter allt plötsligt loss och det blir galen action i skogen. Bella tar upp vildsvin som ligger och trycker 50-60 meter framför mig. Hon skäller några gånger med sitt extremt mörka och dova skall som gör att jag numer med säkerhet vet att det är vildsvin. Sen går vildsvinen loss och går ut till höger om mig mot håller där Bea och Lansa är. Varnar på radion. Bella driver sen flocken ner bakom mig, jag har dem på bra skotthåll och skymtar några svarta öron men ser inte mer än så. Bella ligger i och håller i länge. Så roligt! Duktig vovve!

När Bella sticker iväg på sitt drev säger Bea på radion att Lansa har fått tag på älg som hon driver. Snacka om att allt händer på en gång. Flera älgar i farten och till slut tappar jag kollen på alla rapporter om älg som setts. När Bella kommer tillbaka sticker hon över till älgarna som Lansa driver och försöker få fart på. De buktar inne i skogen. Bella släpper de dock o kommer tillbaka. Hon verkar inte vilja jaga med annan hund.

Vi knatar ut till viltåkern där två skyttar sitter. Rapporter om älgar rasar in och plötsligt har jag en älg bredvid mig. Bella tar upp den och driver i en halvcirkel runt mig. Jag står bara och njuter av hennes drevskall som sen övergår i ståndskall när älgen ställer sig inne i en grantätning. Lansa tar upp samma spår och kommer sen in på ståndet. Bella har skällt rätt länge då och bryter. Lansa är lite mer ihärdig men verkar bryta när älgen sätter fart igen. My god, vilket tempo! Så galet roligt! Ingen älg fick skjutas men både hundförare och tre passkyttar hade bra läge på en eller fler älgar.

Hundarna har kämpat bra och får ligga i bilen och vila såt 2. Jag o Bea får varsitt pass och tax och flat ska jobba med rådjur.

Ganska snart studsar rådjur ut på en skytt som dock inte hinner med att skjuta. Sen blir det korvgrillning i kåtan. Mys!

Taxen Gittan vill smaka lite!

Såt tre går jag och Bea igen. Även Johan går och stöter med sin flatte. Bella driver ganska långt bort från mig och jag verkar stöta ut två grisar på en skytt som får till ett skott på en av dem. Kul att smäller i skogen men synd att inte Bella fick tag på dem. När såten är klar springer Bella fram till grisen.

Vi går en kort såt till där grisarna sprang in men som vanligt har de en spökes förmåga att försvinna.

Är så nöjd med dagen och med Bellas arbete. Det är en njutning att höra hennes drev och skall. Hon är i toppform nu i slutet av säsongen. Nu satsar vi järnet på de sista jakterna! Så roligt också att jaga med Bea och Lansa. Hundarna funkar bra ihop under jakt, vilket innebär att de inte samjagar även fast de ibland springer till varandras drev. Tjohoo, vad roligt det är att jaga med egen hund! /Sanna