Idag besökte jag jakt- och viltmässan i Harg som arrangerades av Svenska jägareförbundet via Östhammars jaktvårdkrets. Det var ett fantastiskt trevligt arrangemang. Trevligt folk, god mat, gott fika och bra utställare. Själv slog jag till med en ny jaktradio då nya jaktlaget har 31. Hade en plan på att låta Bella testa älg på permobil. Gick dit och bokade en tid men kände mig lite tveksam ändå. Tänkte att hon kanske inte skulle orka då hon tar slut mentalt väldigt fort av att bara vara på en mässa. Å andra sidan ska ju jaktlusten ta över tröttheten om den är stark så om inte annat fick jag testa den.

När jag kom tillbaka fick jag piken ”Vi skrattade och tänkte att du kunde ju gå in utan hund” vilket då innebär att jag ändå inte hade någon hund. Jag har ju en wachtelhund och den räknas ju inte i vissas jägares ögon. Det är jämthund och andra ställande hundar som gäller. Jag bet ihop, log och gick in. Tack och lov var Bella superduktig! Hon skällde med stort intresse på älgen med ett väldigt grovt och tätt skall. Hon till och med drog till med en morrning mellan skallen ibland. Kul att se och kul att höra. Sen upplyste gubben som var med om jag kunde ju försöka med en inkallning. ” Det är ju viktigt med en fungerande inkallning under pågående jakt” fick jag lära mig (jaha??). Jag drog inkallningssignalen i pipan och hon kom ett skott och satte sig vid min vänstra sida. Gubben tittade förvånat. Hon fick lunga sig och fick beröm sen släppte jag henne igen. Med stort intresse var hon på älgen igen. Hon fick skälla en stund till sen gjorde jag en inkallning-hon kom som ett spjut och där bröt vi. Jag känner mig jättenöjd och tycker att det gick väldigt mycket bättre än vad jag hade förväntat mig.

Ångrar bara att jag avslutade detta med en inkallning. Skulle ha släppt henne igen och sen kopplat utan inkallning då de annars ganska fort lär sig att när de är lydiga och kommer så tar det roliga slut. Jag har ju för sjutton gått kurs för Peter Ekeström (Peters dogworks). Inte lätt att komma ihåg allt!

viltmässa

Vi har fått trädgården invarderade av grävlingar så vi försöker ta bort dem. Olle fick en här om kvällen men det finns tre kvar. Bella håller koll på dem. Själv tycker jag grävlingar är rätt otrevliga kräk.

Sitter ute då och då när jag hinner för att vaka vildsvin. Än så länge har jag inte haft någon framgång. Får se om jag ska göra ett försök ikväll igen. Det blir ingen bockjakt för mig i alla fall. Bockarna får sparas.

Imorgon blir det skytteträning på Ekebyboda. Det arrangeras av JAQT-Svenska jägareförbundet Uppsala. /Sanna