Förra jaktåret var jag ju med i ett jaktlag i Norra Uppland. Det var jättebra mark med mycket djur och bra organisation. Däremot hade jag 7 mil dit och det tog exakt en timme för mig att ta mig dit hemifrån.

När jag kastade ut en fråga här hemma och senare fick besked att jag fick en plats i ett jaktlag här hemma så valde jag att säga upp min plats i jaktlaget i norra Uppland. Det är så klart mycket mer fördelaktigt att få jaga på hemmaplan och åka bil 5 minuter till jaktmarken istället för 60 minuter. Vilken lyx!

En del av jaktmarken ligger dessutom precis utanför min tomt så jag kan bokstavligt talat hänga bössan på axeln, kliva ut genom dörren och knalla ett per meter för att jaga. Härlig känsla och det var så det var när jag bodde hemma hos mamma och pappa.

Å andra sidan är det inte så enkelt att jaga så nära mitt hus. Det är ju ganska bebyggt i närheten. Jag ska försöka muta min son att bygga ett par jakttorn faktiskt. På gården som ligger i närheten har man sett vildsvin så de kommer sakta men säkert närmare och närmare.

Igår kväll gick jag ut för att spana lite ifall jag skulle se något. Det blåste faktiskt rätt mycket så jag tänkte att det inte var någon idé att sätta sig med bössan. Vildsvinen är känsliga för vittring och när det blåser åt lite olika håll sprider sig vittringen.

Så, jag tog kikaren istället och knallade ut hemma. Stötte ett djur precis utanför husknuten men såg inte vad. Säkert grävlingen som brukar besöka vår trädgård. Satte mig sen en stund i en dikeskant och spanade en bra bit ifrån där vildsvin har setts tidigare. Det är bra att försöka kolla spår och vilka tänkbara vägar de rör sig på. Men det är inte så lätt att se spåren i denna torka. Såg inget vildsvin dock.

På åkern utanför mig låg det faktiskt vildsvinsbajs och det var små områden där det syntes tydligt att djur har vistats. Troligen även legat då stubben låg ner på en del ställen. Såg även partier av vetestrån som låg ner och jag tänkte direkt att det säkert har varit en sugga där som har rullat ner stråna så att kultingarna kommer åt vetekornen. Spännande! Ska ge mig ut i skogsdungen och kolla efter spår där ikväll innan det blir för mörkt. Om det inte blåser ikväll kan jag faktiskt ta med mig bössan. Jag har varit och kollat ett ställe där jag sitta och där det fanns bra kulfång.

När det gäller eftersök så är Bella för ung och oerfaren för att använda i skarpa lägen så jag har lite olika personer som brukar anlita via sms. De ställer alltid upp och jag är så tacksam över det. Jag har än så länge inte behövt att träffa dem men det är skönt att ha dem uppbokade som eftersöksjour ifall om att……

Spaning

Det är väl en jäkla tur att vi har jakten som intresse så att vi faktiskt tar oss ut i denna underbara svenska natur. /Sanna