Ja fart emot (fara/hot) och fart bort (belöning, snäll gest) är allt man behöver kunna för att få en bra hund på alla plan. Ja kanske behöver man lite mer kött på benen för att förstå det grundtänket men under kursen igår med Peter Ekeström (Peters Dogwork) på Roslagens Jakt och vilt fick vi det. Låter klokt och självklart när Peter berättar och visar bilder på hundar i olika situationer.

Att allt funkar till 100 procent fick vi alla sen själva uppleva när vi tränade med vår egen hund. Klockrent och jätteroligt.

Min lilla Bella är rätt förarvek och blev väldigt låg i början av den nya situationen. Massor med hundar och en matte som plötsligt betedde sig på ett annat sätt. Men övningarna funkade klockrent!

Smart upplägg av Peter att se till att hundars fick mycket vila i bilen med jämna mellanrum. Bella 10 månader hade aldrig klarat det annars.

Syftet med denna träning var att kunna kalla in hunden från heta situationer som jakt. För att kunna det måste man ha en bra grund och det fick vi kursen.

Efter övningar och teori fick vi testa att göra inkallningar när hunden skällde gris, älg eller hjort. Allt finns ju där ute så hela upplägget var ju fulländat.

För mig blev det dock värsta bakslaget då Bella inte var ett dugg intresserad av någon av alla vildsvin som gick ute i hagarna där omkring. Jag blev jättebesviken och började tänka hur jag skulle förklara detta för mina barn när jag kom hem. ”Vi har en jättegullig hund men hon är helt ointresserad av de vildsvin vi har tänkt jaga med henne”.

Gick till älgarna som var mycket mer intressant för henne och hon skällde på dem men hade respekt för dem efter ett kraftigt utfall från en av dem.

Gick till Peter sen och sa att jag inte kan träna inkallning med min hund eftersom hon knappt brydde sig om grisarna. Men han sa att jag skulle gå in i hägnet till de lösa grisarna. Din hund är smart så hon fattar att de andra går i hage.

Så Camilla och jag traskade in i hägnet med de snälla grisarna och Bella kopplade direkt på det jaktbeteende som hon visat i skogen. Hon sökte upp grisarna, fann dem och skällde med glädje på dem. Så jäkla skoj och jag blev så lättad! Vilken glädje att se och höra sin hund skälla så bra på vildsvinen. Dock hade jag henne i band runt magen för att kunna träna. Jag gjorde två inkallningar som funkade jättebra.

Tyckte att det räckte för henne och jag valde att gå därifrån när hon var på topp med skall och glädje.

Så, nu är uppfylld av denna fantastiska träning och bra metoder. Men även av Bellas intresse för att skälla gris.

Tipsar verkligen Er alla som har jakthund att gå kurs för Peter. Jag kommer definitivt att göra det igen.

Här är Camilla med sin petite-Lexie som också funkade klockrent med denna träningsmetod (ja, det gör nog alla hundar).

Trötta och nöjda efter dagens kurs åkte vi hem. Jag drog vidare på fest och Bella däckade i korgen hemma!

Sanna