Idag fick jag låna Staffans hund Pajazzo. Barbros hundar hade vilodag och Staffan behövde också vila. Tack och lov följde Birger-vår fantastiska jaktguide med mig. Tror annars att jag hade gått vilse direkt.


Så vi tog hunden och traskade iväg upp mot fjället. Släppte hunden på öppna ytor på väg upp mot fjället. 

Underbart väder med solsken och vindstilla. 

På väg upp strax nedanför fjälltoppen markerade hunden kraftigt att det fanns fågel. Vi släppte och han sökte. Till slut stod han. Sååå underbart! Han stod som fastfrusen och tittade ner i en buske. Jag såg ingen fågel och trodde hunden hade fel. Men mammas ord ringde i bakhuvudet- ”Lita alltid på hunden”. Trots att jag tvivlade, fällde jag ner hörselskydden. Vi stod som fån vid busken och inget hände. Till slut fick Birger smyga ner, krypande och ruska i en pinne som låg i busken. Han hade sett ripan i busken. Spännande att få osäkra bössan. Sen for den iväg och jag fick äntligen avlossa skott efter flygande ripa. Tjohooo! Två skott drog jag men ripan flög lyckligt vidare. Fan! Glömde framförhållningen mitt i all spänning. Men krutdoft och pangar piffade i alla fall upp lite. 

Sen knatade vi upp mot fjället. Jäklar vad jobbigt. Det var brant och svettigt!


Hunden fick gå i koppel i väntan på kalfjäll. Plötsligt lyfter en stor kull ripa bredvid oss. Konstigt att de var så lättstötta när den där nere tryckte så hårt. Missade denna chans också men så fantastiskt att se ripor flyga. 

Sen kämpade vi oss upp till toppen. När man väl är där uppe så är det ju värt allt slit! Kalfjället är underbart. Vila och fika och sen släpptes Pajazzo igen.


Galet härligt!

Ingen mer ripkontakt dessvärre och en tuff vandring ner i ris, snår och skog och ingen kontakt med fågel.

Kom sen ner till kojan där Staffan och Barbro hade förberett middagen. Jag hade lagt lite vildsvinskött i marinad som vi stekte på murrikkan. Mums!

Nu är benen sega och fötterna ömma men jag är nöjd över en superdag på fjället. Duktig hund och riktig proffsig vägvisning av Birger.


Även denna natt kommer jag att sova gott. Älskar livet här i fjällvärlden bland ripor, renar och samer. /Sanna