I höstas hade jag den stora äran att bli medbjuden på ripjakt i fjällen. Vi fick bo hos den fantastiska Fjällmannen i närheten av Kittelfjäll. Att jaga ripa i fjället på hösten är en av de absolut mest fantastiska upplevelserna jag har haft. Det var ju lyx att få bo i hans fjällavan med närhet till både sjön och riporna på fjället. .

Same som han är så brukar han snara ripor vilket är en gammal tradition där uppe i fjällvärlden. Jag hoppas att få vara med på det någon gång. Det är roligt att testa på olika former av jakt tycker jag.

Han har via Messenger försökt beskriva hur han tillverkar snarorna, hur han riggar dem och hur han sen fångar ripa i dem.

  1. Tillverka en klyka

klyka1

2. Hitta ett lämpligt ripställe att sätta klykan i och fäst den i snön

klyka

3. Fäst sen snaran i klykan en bit ovanför snöytan så att ripan kan luras in där när den går och pickar (säger man pickar om ripor?) Titta noga så ser du snaran!

snaran-pa

4. Om du är lika skicklig som Fjällmannen på detta så lyckas man till slut

ripa-fangad

Häftigt, tycker jag. Å, visst blir man lite avis när man ser hur de lever och jagar där uppe.

skotervy

Fjällen är så galet vackert och jag skulle verkligen kunna tänka mig att hänga i fjällen lite mer än vad jag gör. Igår såg han spår av järv där uppe och idag såg han järven på långt håll i kikaren. Samma land men ändå så olika liv. Imorgon blir det har- och rävjakt för min del. /Sanna