Så otroligt tacksam och glad är jag över att ha blivit inbjuden med Milton som social tjänstehund till Sjumilaskogens förskola i Gunsta.

Foto: Maria Back

Vi har varit där nu vid två tillfällen och jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser barnen i social interaktion med Milton. Vi träffas utomhus och Milton har absolut span på fåglar som flyger runt. Det är inte så tokigt måste jag säga för det gör att han blir väldigt lugn i mötet med barnen. Han är ju annars en högenergisk hund. Även fast han spanar fåglar så visar han intresse för barnen. Absolut mutas han lite då barnen får hälsa med en utsträckt hand där de har en hundgodis. Milton blir glad och vill hälsa och barnen får lära sig att hälsa på en hund genom att sätta fram handen så hunden får nosa. Annars brukar barn vilja klappa hunden på huvudet vilket hunden inte vill för den vill ju nosa när den hälsar.

Foto: Maria Back

Många barn har egna hundar som de berättar om, en del är väldigt rädda för hundar men har efter en stund ändå vågat närma sig Milton och låta honom nosa på handen. Så fint att se!

Förutom att vårt besök är ett roligt inslag för den äldre gruppen barn, så kopplar pedagogerna på språkkunskap, hur man kommunicerar på olika sätt, att prata med kroppen, att se hur en annan art kommunicerar och likheter och skillnader.

De barn som ville fick testa att be Milton om en puss, vacker tass, sitt och ligg. Milton gjorde som de sa.

Foto:Maria Back

De fick också testa stoppkommandot. Alltså att Milton stannar när de lyfter handen mot honom. Pedagogerna passade då på att koppla det till ”Stopp min kropp” då man visar på samma sätt att man vill ha avstånd och kan säga ifrån.

De barnen som inte ville ha Milton för nära sig, fick frågan om de tillsammans med mig ville hålla i hans koppel. Det ville de och jag tror att det kan vara en länk till att sedan våga ta nästa steg. Man kan också lägga en godis på marken och flytta sig för att sen säga varsågod till Milton som då får gå från sittande till att hämta sitt godis.

Stort tack till Sjumilaskogens förskola och alla fantastiska barn för att vi får komma till er. Det här är absolut en av det roligaste och bästa sakerna som vi har gjort.

Läs gärna mer om Sjumilaskogens förskola HÄR.

På deras hemsida finns bl.a en blogg där det berättas om vad som sker på förskolan.

Sjumilaskogens förskola finns även på Instagram. Följ dem gärna för att ta del av allt bra som händer där: Sjumilaskogens förskola.