Wow vilken helg! I lördags fick jag hänga med kennel Congratz på deras träff ute på Roslagens Jakt och Vilt i Almunge. Zandra som har den kenneln har en kullsyster till Bella så därför blev jag inbjuden. Det är jag så tacksam för. Jag behöver se och lära allt om wachtelhunden. Det var kul att träffa alla trevliga hundar med trevliga mattar och hussar.

Jag gick in i nybörjarhägnet med Bella. Moa och Olle som lillhusse och lillmatte var med såklart (imponerade då Moa hade varit ute och svirat till kl 03.00 natten före).

Bella hittade och skällde på de trötta grisarna som lagt sig till ro. Hon fick inte upp dem men det är inte så konstigt då det var första gången. Jag var nöjd för hon visade stort intresse och skällde på dem ihärdigt med dovt skall. Möjligtvis att hon har ett skall som inte hörs så långt men jag är ändå nöjd över hennes intresse för grisen.

Anki (Nyström) som var med oss i hägnet tyckte att vi skulle släppa i jakthägnet där det fanns fler grisar och lättare att få dem på fötterna.

Så vi tog en fika och lät Bella vila i bilen. Hon tar slut väldigt fort mentalt.

Foto: Moa Östlund

I jakthägnet sprang hon på två brungrisar och satte av efter dem. Hon tyckte det var skoj och svansen gick. Hon sprang efter dem men var samtidigt försiktig. Klokt! När en gris stannade av så tvärnitade hon och avvaktade. Hon drev och vi bestämde oss för att avsluta när det gick bra. Hon kom lydigt på inkallning säkert mest för att hon var trött då.

Sen var hon knockad resten av dagen men jag for iväg på fest!

Tack Zandra och kennel Congratz för denna dag!

Festen fick avslutas tidigt för min del då det stod jaktprovsträning på schemat för söndagen. Vi åkte hem till Anki Nyström och Stefan Pettersson tillsammans med ett gäng andra trevliga personer med wachtelhundar som ska starta unghundsklass i höst.

Där fick vi träna på släpspår av kanin i olika omgångar (för att motivera till drev på hare). Första gången gick lite skakigt för nästan alla, i alla fall för Bella. Unghundar är lite för ivriga. Bella sprang över kaninen ett par gånger men missade den. Efter något omtag hittade hon den och tryckte nosen i den men ville inte bära. Lite för snabbt tempo men stort intresse!

Foto: Stefan Pettersson

Sen åkte vi ut på en äng med högt gräs för att göra samma övning men med lång lina då man inte får släppa hundar nu. Bella fick vittring av kaninen och jäklar vad taggad hon blev. Vi gick fram till spåret och sen gick det i en jäkla fart så jag fick springa minsann. Nosen i backen och direkt på kaninen efter en språngmarsch. Nu tvekade hon inte utan grabbade tag i kaninen och bar den tillbaka. Så skoj!

Sen tillbaka hem till Anki och Stefan för skotträning under lek. Sen ut i skogen för att göra skotträningen så som det går till på proven. Galant för alla hundar!

Sen for hela gänget till sjön för att träna på momentet simma. Vilken räddning i denna galna värme. Bella har ju simmat ett par gånger så jag var rätt säker på att hon skulle gå i. Det gjorde hon men det var så långgrunt så det tog en stund innan hon simmade.

Foto:Stefan Pettersson

Skönt för hundarna att få svalka sig. Till och med jag blev badsugen.

Nu har jag koll på hur det här med jaktprov går till. Det ska bli mycket spännande att starta i höst. Men framförallt ska det bli roligt att få börja jaga med Bella och vad hon har visat denna helg så känner jag mig än mer förväntansfull.

Stort tack Anki och Stefan för denna dag. Jag är grymt tacksam som har fått ta del av eran kunskap och erfarenhet! /Sanna