Träffade några ur mitt nya jaktlag klockan 7.00 i morse vid jaktkojan. Dags att släppa hundar på vildsvin. Så kul att hundjakten äntligen är här! För min del har det blivit en del vak av gris och det är kul och mysigt men nu ska det bli skönt med lite mer action!

Första såten fick jag ett pass vid vägen. Jaktledaren sa att djuren i princip hamnar i knät på en där. Jo men visst var det så. Först kom en bock som stöttes av en av hundarna. Kanske 8 meter från mig. Jag stirrade och när den väl fick syn på mig så fick den en smärre chock och kastade sig tillbaka. Ett par minuter efter dök en liten galt upp på samma ställe. Jag försökte lyfta bössan sakta och tyst men den lilla rörelsen räckte för att skrämma livet ur den också. Surt att ha ett sånt bra tillfälle men att inte få till det. Det var troligtvis för nära.

En i laget hade fullt med grisar på sig och släppte sin äldre mer rutinerade hund på dem. Det tog inte lång tid innan ett skott hördes och en liten galt blev liggande. Vilket lyckopirr det är att få höra skott i skogen.

Solen värmde och efter den såten kopplades hundarna och vi tog en fika.

Sen dags för nästa såt. Jag satt i en skogskant och hade en öppning bredvid. När jag gick igenom så såg jag massor med grislegor och spår. Sen fort något iväg bakom ryggen på mig och det var troligen en gris som jag eller jaktledaren stötte. Satt där ett par timmar och njöt av att vara i skogen. Olika hundar jobbade på. En av hundarna följde en gris som sprang över nästan hela jaktmarken och sen tillbaka. Troligtvis var det en sugga som några av jägarna sedan sprang på. B hade suggan på grusvägen, 30 m framför sig stående med bredsidan mot henne. Men suggor skjuter vi ju inte så hon fick springa vidare.

Jag hade en ko med kalv traskandes förbi och en av de andra såg också ko, kalv och en skaplig tjur. Så kul att det rör sig i skogen! Den där tjuren träffar jag gärna på under älgjakten.

Ja, nu är jag hemma igen så där skönt trött i kroppen och knoppen som man blir efter en heldag jakt. Det var ju en härlig dag med mycket djur på fötterna, bra hund och trevliga jaktkamrater. Det känns bra inför höstens jakter.

Sonen är uppe hos kusinerna i Västerbotten och jagar älg. När jag fick se foto från hans pass så blev jag riktigt avis. Så galet fint där uppe. Men jag antar att han inte har skjutit. Borde ha fått foto på ”snap” då. Men jag håller tummarna för honom! /Sanna