I en termin har vår son bott på internat eftersom han valde en gymnasieutbildning med jakt och viltvård som inriktning. Öknaskolan utanför Nyköping. Förstår fullt ut att han vill gå på den skolan med den inriktningen. Det skulle jag ha också ha gjort om jag hade haft den möjligheten. Han trivs galet bra med skolan och med alla kompisar där. Det svider ju lite i mamma-hjärtat men jag är sååå tacksam över att han i alla fall kommer hem på helgerna.

Nu har han jullov från skolan så vi får låna honom en stund. Han vill så klart bara jaga när han är hemma så intresset håller i sig.

Skolan och internatet verkar vara bra även ur föräldraperspektiv och vi är så himla nöjda med allting. Mest över att han själv trivs så himla bra!

olleoknaskolan

Eftersom vi är lite insatta i hur detta med jakt- och viltvård i skolan fungerar så känns debatten om att lägga ned dessa skolor så himla trist. Det är politiker som har väckt diskussionen och de verkar inte vara så insatta i varken innebörden av jakt och viltvård eller i hur dessa skolor är uppbyggda.

En del är intresserade av fotboll och andra av jakt. Det är väl bra om man, genom att få ägna sig åt ett intresse kan höja motivationen till att gå en gymnasieutbildning. Det verkar som om man i PK-Sverige är rädd för att ”uppmuntra” till vapenhantering som ingår i begreppet jakt. Frågan är då om inte har förstått att det är ju inte dessa ungar som hänger på gatorna och begår brott. Dessa ungar hänger i skogen och väldigt långt borta från gatorna i stan! Borde inte samhället vilja ha ungarna i skogen istället för att hänga i centrum. På skolan sker ju dessutom inlärningen till skytte och vapen via kontrollerade former.

Får se hur den här debatten slutar men jag hoppas såklart att dessa utbildningar får vara kvar och att man utreder ordentligt vad ungdomarna, lärarna, föräldrarna anser om denna utbildning.

Dessutom vore det mycket, mycket intressant att titta i kriminalregistret och utreda hur många vapenrelaterade brott som kan härledas till ungdomar som jagar eller som har gått en jakt- och viltvårdsutbildning.

Dessutom är jag jäkligt trött på att jakt anses vara så fult i samhället. Det måste vi tillsammans försöka ändra på och även tänka på att vara goda representanter för jägarkåren.

Skitjakt på er där ute! /Sanna

ps. Det godaste på julbordet var vår rökta vildsvinsbog med lite pepparrotsost. Mums!