Min mamma var den som tog jaktintresset till familjen. Min morfar och hans far har alltid haft jakten med sig. Även de hade den korthåriga taxen som intresse och förde över kärleken till den till min mamma. Så vår första tax införskaffades när jag var 3 år. Sen dess har det alltid funnits en eller fler taxar i vårt hem.

Mamma hade hunden som intresse och sköt inga djur då hon inte gillade att skjuta. Pappa fick stå för den biten. Ett antal taxar har vi följt genom åren. De har gjort allt från att åka i dockvagn till att jaga rådjur.

Min första rådjursjakt var jag med på när jag var 5 eller 6 år. Mamma och  min syster gick med taxarna och släppte en av dem som började driva rådjur. Två rådjur sprang mot mig och pappa och ett blev skjutet. Jag tyckte så klart att det var både kul, spännande och lite läskigt.

Sen dess har jag hängt med till och från under min uppväxt. Jag tog jägarexamen när jag var 18 eller 19 år och hängde med då och då i pappas jaktlag. Var jag inte med på jakten fick jag ibland bli hämtad för att koppla en av våra taxar när de skjutit rådjur för henne och pappa inte hann fram i tid. Hon släppte in fram någon utanför familjen. Taxar är små men ack så stora i såna lägen. Där stod 3-4 karlar runt rådjuret och kunde inte gå fram.

Själv har jag ingen egen tax även att det var nära att jag köpte en när jag var 22 år. Men då stack jag till London istället. Fast kanske är det ingen slump att jag har fallit lite för den slovenska kopoven.

Hittade ett gammalt foto från en jakt med en av våra taxar. Jag var i 20-års åldern och levde ett glatt studentliv då. Just den perioden var jag inte med på så många jakter utan hängde mest på krogen och jagade något helt annat.

sanna-tax

Jag har samma bössa då som nu. Jag fick den av pappa. Han sa att om jag klarade provet för lerduvor på en gång skulle jag få en hagelbössa. Å, det klarade jag såklart!

Tänk, att på den tiden fanns det inte jaktkläder för tjejer. Jag vet att jag fick köpa ett par väldigt små byxor (herrstorlek) som affären inte blev av med. Fick dem för en billig peng.

Det är sååå skönt att det finns specifika damkläder nu. Det är hemskt att behöva gå runt i kläder som inte sitter bra. Jag vet att jag skrev en insändare i ”Jaktmarker och Fiskevatten” då för att jag var sur att det inte fanns damkläder för jakt.

Snart är det helg-ut och jaga med er! /Sanna